Připravili jsme pro vás nové školení, které je určené především pro pracovníky v sociálních službách.
Základy výživy a její dopady na zdraví a kvalitu života ve stáří
S čím vás seznámíme
Během kurzu budou pracovníci v sociálních službách v úvodu seznámeni s problematikou výživy člověka, jak výživa ovlivňuje zdraví a kvalitu života. Dále budou proškoleni v základech podpory výživy při nedostatečné výživě se zaměřením na klienty – seniory, jejichž potřeby se liší od mladších dospělých, a kteří bývají odkázáni na pomoc druhých osob.
Pracovnící se naučí základní pracovní postupy pro orientační posuzování stupně podvýživy a jednoduché způsoby základní dokumentace pro další použití nutričním terapeutem a lékařem – nutricionistou. Postupy plně respektují individualitu podporované osoby v oblasti stravovacích zvyklostí, její specifické potřeby výživy a podmínky a možnosti nutriční podpory.
Kurz zahrnuje praktickou ukázku některých způsobů dokumentace a objektivizace stavu výživy a ochutnávku potravin.
Program kurzu
Úvod do problematiky výživy
Klasifikace živin
Výživa a rizika podvýživy v zařízení
Stravovcí návyky
Dopad stravy na kvalitu života
Diskuze
Řešení konkrétních problémů
Konzultace systému nutriční péče
Co budete umět
Absolvent na základě kurzu získá základní znalosti v oblasti nutriční podpory klienta. Dozví se, jaké základní složky by měla strava obsahovat, naučí se rámcově rozumět tomu, co jídelníček obsahuje a případně rozpoznat náznak prvků podvýživy. Dokáže rozumět jednoduché dokumentaci stravování klienta a připravit tak podklad pro činnost specialistů v oboru nutriční podpory.
Získá poznatky, jak se provádí enterální nutriční podpora, aby jeho péče byla klientovi co nejpříjemnější. Jedná se především o pomoc nebo dohled nad pravidelným a současně přiměřeně rychlím užíváním potravin.